torstai 27. syyskuuta 2018

Nuorten syrjäytyminen.

Nuorten syrjäytyminen on todella huolestuttava asia meillä Suomessa. Arvion mukaan syrjäytyneitä nuoria on noin 66 000. Se on pöyristyttävä ja surullinen luku. Kaupungeissa syrjäytyminen on vielä paljon yleisempää ja suurempaa kuin maaseudulla eli se ei todellakaan johdu ympärillä olevista "virikkeistä".

Tietokonemaailma on viime vuosina kehittynyt ja tulee edelleen kehittymään hurjaa vauhtia. Nuoret keskustelevat paljon tietokonepelien, ja sosiaalisen median kautta. Se on, tottakai, ainakin osittain meidän vanhempien hyväksyttävä. Mutta, jos lapsi/nuori elää vain ja ainoastaan tuollaisen "keskustelun" varassa, ei se voi millään lailla olla hyvä suunta.
Nuorten syrjäytyneisyyttä havaitaan useasti jo peruskoulussa, mutta usein ongelmia ratkotaan vasta, kun ne ovat syntyneet. Tuettu ennaltaehkäisevä nuorisotyö olisi todella tärkeää. Tuen tulisi lähteä jo pienten lasten perheistä. Elämän alkupäähän tulee laittaa paljon satsausta. Lasten ja nuorten terveyden edistäminen tukee syrjäytymisen vastaista työtä. Eli tässäkin asiassa liikunta ja hyvinvointi ovat tärkeässä asemassa.

Nuoret tarvitsevat tuekseen vastuullisia aikuisia, yhteisön johon kuulua ja joka tarjoaa mielekästä tekemistä. Koulutus on paras ehkäisy. Joten ei missään nimessä pitäisi vähentää kouluissa/koulutuksissa yhteistä tuntiopetusta. Myös luokkien/ryhmien koot pitäisi pyrkiä pitämään riittävän pieninä.

Todella mielestäni tärkeä asia tähän loppuun. Olkaa vanhemmat kiinnostuneita lapsenne tekemisestä, kyselkää kuulumisia. Sen olen itsekkin huomannut, että monenlaisia vastauksia ja murahduksia voi tulla, mutta loppupeleissä se lisää lapsessa nuoressa sitä tärkeää turvallisuuden ja välittämisen tunnetta.

1 kommentti: