tiistai 16. lokakuuta 2018

Esimerkin voima

Olin viime lauantaina tempauksessa luonnon ja ilmaston puolesta. Eli lähdimme pienellä (harmi vaan) porukalla keräämään roskia kävelylenkin ohessa. Juttelimme matkalla myös miten omille lapsillemme olemme puhuneet roskaamisesta ja miten ehkä omat lapsemme ovat opastaneet meitä. Tuli esiin esimerkiksi purkan luontoon heittäminen. Se tuntuu varmasti monesta ihan maatuvalta luonnonmukaiselta, mutta on oikeasti tosi haitallinen mm. linnuille, jotka nokkivat niitä aiheuttaen tukehtumista tai nokan kiinni jäämistä 😕, tässä vaan yhden asian mainitakseni.
Itse haluan näyttää omille lapsilleni minne roskat kuuluvat ja huomautan kyllä heti, jos se aiotaan viskata vaan helpoimmin luontoon. Myös ehkä luonnon saastuttamisen osalta vähäpätöiseltä tuntuva teko on autotta kulkeminen aina, kun mahdollista. Mutta tämähän tuo mukanaan vielä toisenkin hyödyn ja hyvän pirteän olon. Siihen kuuluu meidän perheen osalta lasten koulumatkat, pienet kauppaostos käynnit äidin kanssa ja harrastusmatkat 😊 Siis kaikki ihanasti lähellä 1-2km:n sisällä olevat. Toivon muidenkin miettivän näitä pieniä, ehkä vähäpätöiseltä tuntuvia tekoja luontomme/ilmastomme puolesta, metallin, lasin, muovin, pahvin... kierrätystä unohtamatta.
Aiheeseen liittyen, esimerkin voima, tulee monta muutakin asiaa mieleen. Etunenässä voisi mainita liikunnan ja toisena kielenkäytön.
Tutkimuksissa on todettu, että nuorena opittu liikunta elämäntapana, kantaa pitkälle yli 40 ikävuoden.
Toisena asiana kielenkäyttö eli kirosanat tarttuvat paljon helpommin perheissä, joissa niitä käytetään ja ne hyväksytään kuuluvaksi kielenkäyttöön. Jokainenhan niitä kuulee elämässään enemmän ja vähemmän, mutta kuinka hyväksyttävää se on omassa kotona, on tärkeä asia.
Aiheita riittäisi ruokatottumuksista lähtien, vaikka kuinka paljon mietittävää. Mutta niitä voimme jokainen halutessamme pohtia kuitenkaan syyllistämättä itseään vanhempana. Kaikkien asioiden eteen emme vanhempinakaan pääse, vaikka kuinka tekisimme parhaamme. Näihin kaikkiin tarvitsemme myös suuresti yhteiskuntamme apua ja tukea oikealla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti