keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Ammatillinen opetus ja nuoret

Eilen illalla tuli ajankohtaisohjelmaa ammattioppilaitosten opetuksesta ja sen vapaamuotoisuudesta. Oppilailla on valittavana oma kuntopolku, mikä on sinänsä todella hyvä asia. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa ja mitä siitä seuraa.
Ajatuksiani...
Me ihmiset olemme erilaisia ja niin tässäkin asiassa. Osalla meistä on kova halu ja taito lukea ja opiskella itse. Suunnitella itse tavoitteellinen opintopolku, jota seurata päämäärään asti. Mutta osalla ei ole näin vahvaa taitoa ja suurta motivaatiota tähän ja väitän/uskoisin että harvalla nuorella on. Myös jotkut oppivat paljon paremmin kuuntelemalla kuin itse lukemalla. Tämän sanon siksi, koska itse kuulun ehdottomasti näihin kuuntelemalla oppiviin. Lähipiirini on sen huomannut ja myös itse olen sen todennut jo yläaste ja lukio iässä. Tunneilla kuunnellessani ja läsnäollessa en joutunut paljoakaan lukemaan kokeisiin, mutta jos lähinnä urheilureissujen takia oli poissaoloja jouduin tekemään moninkertaisen työn.

Olen sitä mieltä, että ammatillisessa opetuksessa olisi satsattava lähiopiskeluun ja pidettävä opiskelu enemmän tunti opiskeluna paikan päällä koulussa. Näin etenkin nuorten kohdalla. Harvalla nuorella on ammattikouluiässä niin vahva halu, motivaatio ja taito itsesuunniteltuun opiskeluun ja etäopiskeluun. Tämä valinnaisuus ei sovi kaikille. Nuori jää todella helposti sinne kotiin ja luultavasti vielä tietokonepelin ääreen. Toivon, että tämä asia saadaan uuteen suuntaan. Rakennamme tulevaisuutta ja turvallisuutta näille nuorille ammattiopiskelijoille hyvässä yhteisössä, jossa on rajat ja rakkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti